Història

Breu història dels inicis de l’Hotel Mireia

Merce-joan
Joan Carcereny i Mercè Beltran

L’Hotel Mireia fou un dels primers hotels de Lloret de Mar i el seu origen neix d’una història d’amor.
Durant la Guerra Civil, en Joan Carcereny i la Mercè Beltrán es varen casar a Barcelona realitzant posteriorment el viatge de noces  a una casa de lloguer arran de la platja de Santa Cristina de Lloret de Mar. La parella va quedar enamorada de les platges de la vila, del poble, i de l’entorn paisatgístic, fins al punt de traslladar-se a viure-hi, i així poder també deixar enrere l’experiència viscuda en el conflicte bèl·lic.
A Santa Cristina en Joan anava cada dia al matí a pescar en una barca. Aquell tipus de vida li semblava paradisíac. Quin millor lloc per formar una família.


Empesos per un esperit emprenedor compartit, en Joan i la Mercè iniciaren activitats econòmiques a Lloret, primer fent farina, venent oli de peix i fabricant pastilles de sabó, després adobant pells, per acabar comprant amb molts de sacrificis una finca on hi havia unes vinyes. En aquest lloc envoltat de camps es va construir el 1956  l’Hotel Mireia, en un estil mediterrani i contemporani, que seria també l’habitatge permanent de la família Carcereny, amb els seus fills Mireia, Enric i Jordi. El caràcter lluitador de la parella els va permetre tirar endavant en les situacions més adverses.

 

vistes-camps
A en Joan li agradava llegir el poeta francès d’origen occità Frederic Mistral (premi Nobel de Literatura), tant que li va posar el nom del poema Mireia a la seva filla i va voler batejar l’hotel amb el seu nom. Aquells paratges de camps, muntanyes i vinyes evocaven a la perfecció l’esperit costumista i mediterrani del poema. També va proposar a l’Ajuntament que el carrer d’entrada a l’hotel s’anomenés com el poeta.

L’hotel fou un somni fet realitat, amb la visió que Lloret es convertiria en un lloc turístic de primer ordre. La Mercè desbordava energia: va aprendre anglès, supervisava totes les feines de l’hotel i va confeccionar tota la roba de llit, estovalles i tovallons. La seva filla Mireia feia de recepcionista, sommelier i estava al bar; també  aprenia francès i anglès. El seu fill Enric feia de maître. I en Joan tractava amb els clients i portava la comptabilitat. Era un home molt decidit amb uns ideals molt ferms, i es preocupava molt pels seus treballadors. Sovint anava a la cuina sense avisar per així estar segur que el menjar que el cuiner  preparava per al personal era correcte.

En aquells anys Lloret es promocionava per primer cop per Europa, i arribaven costums i vestimentes que sobtaven la gent del poble. Per exemple, a l’Hotel Mireia es va fer un passi de moda de vestits de bany, i una exhibició de salts de trampolí d’atletes, fet bastant innovador per l’època.

En Joan Carcereny fou un dels pioners del turisme, fent nombroses contribucions per donar conèixer el municipi a tot Europa. La contribució més destacable, com a president del Sindicat Local d’Hostaleria de Lloret de Mar i de la Cooperativa de la Costa Brava, fou l’organització el 1963 de la III Reunió Internacional d’Hotelers i Agències de Viatge a Lloret de Mar, que va simbolitzar un impuls decisiu en la internacionalització de Lloret com a destí turístic. També va organitzar el Festival del Mar, que va  comptar amb la presència de destacats artistes de l’època com el ballet Bolshoi de Moscou, el gran pianista Iturbi, el ballarí Antonio o el Ballet Nacional Español de Pilar López. Però no només es va preocupar per promocionar el turisme local i de la Costa Brava, sinó que també va lluitar per defensar col·lectius desfavorits del poble.

Mercè Beltran a la III Reunió Internacional

Des d’aquells temps fins al dia d’avui, l’hotel ha anat creixent, canviant i reformant-se però sense perdre el seu caràcter familiar i mediterrani. Els de la família continuem vivint a l’hotel, implicant-nos així de forma molt directa en el tracte als clients i la gestió hotelera, amb la mateixa il·lusió de servir als nostres hostes que la que tenien en Joan i la Mercè quan varen començar aquesta aventura. Actualment l’Hotel Mireia s’ha convertit en un dels hotels més ben valorats de Lloret de Mar i aquest fet és el millor homenatge que podem fer-lis.

En Joan Carcereny amb el poeta Lope Mateo

La Mireia Carcereny i el seu pare amb el pianista Iturbi

L'Enric Carcereny amb la seva mare

En Joan i la Mercè a l'hotel

L'Hotel Mireia el 1960

En Joan i la Mercè ballant al bar de l'hotel